Bedrukken in twee kleuren hoe doe je dat…

ik had wel al vaker bedrukt maar nog niet eerder met twee kleuren.Maar na het zien van het patroontje moest ik het gewoon proberen..ik had het bij iemand gezien in goud en rose kleur en ik was helemaal verliefd.maar…eenmaal alles uitgestald..bleek ik geen goud kleur vinyl te hebben…hmm…oke na een beetje schuiven met de kleuren dan maar twee verschillende roze tinten.

Eerst maar es een test snede maken want ik heb mijn cameo silhouette snijmachine al een hele tijd niet gebruikt.

grr…waarom snijd ie nou niet?is het mes bot of zo?..ohh nee…oeps….verkeerde kant boven..dus denk eraan altijd de matte kant boven en glimmende kant beneden.

ik heb mijn vinyl op de snijmat gelegd dan gaat hij minder snel scheef in de machine.(heeft trouwens paar maanden geduurd nadat ik de cameo had voor ik erachter kwam dat het de bedoeling is dat je het papier eraf haalt en de vinyl op de plaklaag legt.toen begreep ik ook opeens het nut van die snijmat….

eerst maar es mn gekochte patroon openen in de software…hmm…had eigenlijk verwacht dat iedere kleur een apart bestand zou hebben maar dat blijkt niet zo te zijn…hoe ga ik dat doen….oke splitsen maar anders word het straks wel heel ingewikkeld om de overige folie eraf te pellen vooral omdat er nogal kleine deeltjes bij zitten die trek je er dan toch wel snel verkeerd af.

20151027_14014820151027_141630

Even goed kijken welke gedeelten moeten blijven en de andere selecteren en met de rechtermuis knop verwijderen tot alleen over blijft wat je wil uitsnijden.20151027_161117zo dat is gebeurt voor het eerste deel

nu op de snijmat leggen en de machine in..

20151027_161109
20151027_161943overbodige vinyl weg pellen

20151027_163304

nu hebben we twee aparte stukken vinyl een donker en licht roze gedeelte.Eerst gaan we het lichte gedeelte op het kledingstuk leggen en persen het voor ongeveer 3 sec. graden zijn afhankelijk van de fabrikant van het vinyl dat je koopt.het beste kun je ook eerst even je kledingstuk voorpersen om het glad te maken en eventuele resten van stofbewerking eraf te halen.laat de stof wel weer afkoelen voor je het vinyl erop legt want als het vinyl al een beetje warm word kun je het niet goed meer verschuiven om het er zoals gewenst op te leggen.

ik steek meestel even een paar speldjes in de stof om het midden aan te geven bij de hals je kunt ook wat tape plakken.zo’n laser lijkt me wel erg handig die maakt een kruis op je kledingstuk om je vinyl te plaatsen maar die zijn erg prijzig helaas.

20151029_161808haal de plastic laag er voorzichtig vanaf

leg dan de donkere vinyl over het roze vinyl..leg je beschermlaag erop(zelf gebruik ik gewoon een stuk bakpapier) en persen voor de aangegeven temp en tijd voor het vinyl dat je hebt.

20151029_162644 20151029_161906

ik vind het altijd weer spannend om te doen,blijft toch een beetje afwachten hoe het vinyl op verschillende stoffen gaat pakken en ik kan er echt naar blijven kijken als het goed gegaan is.op de foto bij mijn examplaar is het trouwens niet helemaal goed gegaan..bij het pellen was een randje van het voetje wat gescheurd en dat is dubbel gaan zitten maar dat is gelukkig niet heel goed te zien.

ik heb trouwens niet een hele dure pers en ik had heel veel gehoord over temperatuur verschillen en dergelijke dus ik heb er een laser temperatuur meter bij gekocht waar ik altijd even mee meet of de pers wel de juiste temperatuur heeft maar heb er gelukkig nog niet echt problemen mee gehad.

je kunt dit alles ook gewoon met een strijkijzer doen maar dan moet je wel even opletten of het vinyl daar geschikt voor is.je kunt ook gewoon even een klein stukje op een restlapje strijken en dan wassen om te kijken of het goed blijft zitten.

wel moet je na het persen of strijken het beste 24 uur wachten met wassen zodat de lijm eerst goed kan uitharden,zodat de bedrukking niet alsnog los laat want dat zou wel echt zonde zijn.

20151029_161957en klaar is onze bedrukking

20151029_162741nog even wat vlokken van flockfolie op de mouw

nog even in elkaar zetten en daar is de sweater klaar om aan te trekken!

naaiplein bedrukking